Gradus Gradussen

De geschiedenis van de orgelbouwers begint bij Gerardus (Gradus) Gradussen: hij werd geboren te Deest op 16 februari 1798 als zoon van de tabaksplanter Johannes (Jan) Gradussen uit Afferden.

Zijn moeder Catharina van Kerkhoff kwam uit Horssen. Jan en Catharina waren getrouwd op 3 mei 1794. Gradus had nog twee zusters en ook twee halfzusters die uit het tweede huwelijk van zijn vader waren voortgekomen.

Gradus begint als timmerman in zijn geboorteplaats

Hoewel Gradus dus enige zoon is, treedt hij niet in vaders voetsporen maar begint als timmerman in zijn geboorteplaats. In het archief van de toenmalige parochie Deest wordt vermeld dat Gradus Gradussen in 1825 ten behoeve van de schuurkerk voor het bedrag van één daalder (1,50 gulden) een “kiesje” (kistje) vervaardigde. Het dagloon bedroeg in die tijd ongeveer 60 cent (in gulden).

Op 13 april 1830, nét voor de Belgische Opstand, krijgt hij vrijstelling van militaire dienst omdat hij enige zoon is en nog geen maand later, op 7 mei 1830, huwt hij in Winssen met de acht jaar jongere Petronella van Welie. Hij vestigt zich toen als timmerman aan de Deinschestraat in Winssen, de woonplaats van Petronella.