Op zondag 17 september 2006 nam kardinaal Simonis het compleet gerestaureerde orgel van de Martinuskerk in Arnhem opnieuw in gebruik. De kardinaal bespeelde zelf het monumentale orgel uit 1890 met maar liefst 1.170 pijpen. Het orgel is gebouwd door de bekende orgelbouwers Gradussen.”

Dit persbericht van het ANP spreekt over bekende orgelbouwers. Uit bronnenonderzoek wordt echter al snel duidelijk dat er vrijwel uitsluitend gegevens over recentelijk verrichte of geplande restauraties aan nog bestaande Gradussen-orgels te vinden zijn. Vrijwel niemand heeft zich echt verdiept In de geschiedenis van de drie generaties orgelbouwers Gradussen. Na honderd jaar zijn zij in de vergetelheid geraakt, alleen is bekend gebleven dat zij uit Winssen kwamen.

Gradussen bouwde orgels van
zeer bijzondere en degelijke kwaliteit

Veel orgels in kerken in het hele land getuigen echter nog steeds van hun vakmanschap. Tussen 1866 en 1907 bouwden de gebroeders Gradussen uit Winssen in totaal 37 stuks kerkorgels in de wijde regio rondom het land van Maas en Waal. Zo bevinden zich onder andere orgels van de Gradussen in de kernen en steden Alem, Arnhem, Beuningen, Haren, Haarsteeg, Hoogeloon, Megen, Wijchen en Veenendaal.

De firma Gradussen bouwde orgels van zeer bijzondere en degelijke kwaliteit, hun werk getuigt van degelijkheid en technisch goed onderbouwd.