Monumentale kerkorgels in gevaar

MAAS EN WAAL – Omdat veel kerken op vrij korte termijn met sluiting worden bedreigd, vreest cultuurbeschermer Jan Reijnen voor het voortbestaan van monumentale kerkorgels. Hij wil een Orgelkring Maas en Waal oprichten om de teloorgang van tientallen unieke instrumenten te voorkomen. Reijnen, onder andere actief lid van Bond Heemschut en Baet en Borgh, wil dat de orgels in goede staat gehouden worden en ook regelmatig bespeeld. Reijnen: “Elders in het land bestaan die orgelkringen al. Door concerten, rondleidingen en lezingen te organiseren kan een stichting inkomsten genereren om de orgels eventueel te laten restaureren en te onderhouden.”

In het Land van Maas en Waal zijn nogal wat unieke orgels te vinden.
“In de regio Maas en Waal is in de 19de eeuw een tweetal orgelbouwers actief geweest. Met name Smits uit Reek en de firma Gradussen uit Winssen hebben instrumenten gebouwd die tot op de dag van vandaag in goede staat verkeren.”

De laatste veertig jaar zijn de orgels in stappen gerestaureerd. Meestal met geld van het rijk.  Reijnen zoekt nu steun van gelijkgestemden om samen de Orgelkring Maas en Waal op te richten.

Jan Reijnen: 06-38093763
© De Gelderlander 2016, op dit artikel rust copyright