Ergens in 1986 stelde Jos Mijland mij de vraag gesteld of ik familie was van de gelijknamige orgelbouwers Gradussen. Op zoek naar toekomstige woonruimte zat ik bij Jos aan tafel, destijds ambtenaar in de gemeente Bemmel. Het was een toevallige samenloop van omstandigheden.

Jos Mijland was toen al zelf fervent organist en als kenner erg bekend met het Gradussen-orgel in de St. Martinuskerk te Arnhem en de H. Willibrorduskerk te Achter-Drempt.

Helaas moest ik hem het antwoord op de vraag toen schuldig blijven.

Het klikte wel tussen ons en we hebben daarna enkele jaren op rij samen, Jos op het Gradussen-orgel en ik op trompet, tijdens Kerstnachtmissen in de St. Martinuskerk gespeeld.

Daarmee is mijn zoektocht naar informatie begonnen. In de loop der jaren heb ik veel kunnen vinden en is mij ook aangereikt door verschillende deskundigen.

Ik bespeel zelf geen orgel of keyboard. Mijn muzikale pad is via slagwerk, trompet, euphonium en uiteindelijk op trombone uitgekomen. In 2022 is dat inmiddels 52 jaar.

Op deze website probeer ik een zo volledig mogelijke beeld neer te zetten van de firma Gradussen, de orgels die ze bouwden, verbouwden en onderhielden: wie waren zij, waar woonden zij en hoe leefden zij.

De mannelijke lijn van mijn stamboom loopt via:

  • Hans Gradussen (geb. 21-10-1962 te Oijen/gem. Lith)
  • Harry Gradussen (geb. 01-10-1934 te Ewijk)
  • Jan Gradussen (geb. 22-11-1906 te Ewijk)
  • Harry Gradussen (geb. 09-10-1871 te Ewijk)
  • Johannes (Jan) Gradussen (geb. 09-11-1834 te Winssen)
  • Gerardus (Gradus) Gradussen (geb. 16-02-1798 te Deest)

en inmiddels is deze vervolgd met:

  • Bas Gradussen (geb. 02-08-1994 te Nijmegen)

Uitgebreid stamboomonderzoek is gedaan door Fons Dobbelaer en hiervan zijn uitgebreide kwartierstaten beschikbaar. Een eenvoudige weergave is op de stamboom-pagina te zien.